Publié : 19 décembre 2016

La mirabelle, vous connaissez ?

L’herbâtatte, te coégnas ?

l’micou, Michel Cerf

L’herbâtatte, te coégnas ?

Ç’ât ènne boénne aivéje, dains not’ care de tiere, d’ïnvitaie, tiaind ènne lôvrèe tire en sai fïn, ènne rotte d’aimis en l’hôtâ po pare ïn d’rie voirre. Bïn s’vent, ènne petète gotte, ïn tçhissat de gniôle fait l’aiffaire. Dés côps, meinme aivô dés patoisaints, lés vartâbyes noms de cés dichtillès d’moérant mâ coignus. Dali, i prens l’richque de péssaie po ïn véye raicodgeaire, èt i vôs ïnvite è faire lo toué de totes cés gniôles po en raippelaie l’nom. Lai pamme ç’té que fait taint de bïn tiaind l’èchtomaic è di mâ de cheûdre, ç’ât bïn chûr (la pomme). Chi èlle ât dichtillèe aivô dés fruts savaidges, an l’aippeule beûtchïn. Meinme tchôse aivô lai poire, que prend l’nom de biasson tiaind èlle ât aivu faite aivô des p’tètes poires que v’niant d’aibres que n’sont’pe aivu entès. Entre lés dous, lo coing (le coing), qu’an aippeule achi djâne èt dure. Po lai prune, an dit putôt lai bloûeche o bïn lai quwètche. Cés prunes aint dés soeurâttes pus tieûlèes èt chutôt pus nobyes : l’herbâtatte (mirabelle) â nom rempiachu de michtère èt de promâsse, èt lai damè (damassine), lai fiertè dés Barotchèts. Tçhétçhe annèe, è s’y en déchent dés litres èt dés litres en lai Sïnt-Maitchïn, sains comptaie totes lés botayes que raimoénant en l’hôtâ, lés dgens que sont v’ni fétaie lai Sïnt-Maitchïn dains nôs v’laidges. Dès côps, an bote sïmpyement l’mot « âve de… » devaint l’nom di frut qu’ât aivu dichtillè. Ç’ât chutôt vrâ po l’âve de ç’lieje. È fât r’coégnâtre que ç’ât brâment pu bé que « kirsch ». An fait achi d’lai gotte aivô totes soûetches de p’tèts fruts raiméssès tchu lés boûetchets. Lai noire épaine (prunellier) bèye lai p’nale (prunelle) èt lai biantche épaine (aubépine), lai poiratte de djué (cenelle). Aivô ènne étchiele, an tçhieût lai beutnie (sorbe) o l’âlue (alise). Redéchendus tchu tiere, vôs porèz rempiâtre vôs crattes d’ambres (framboises) vou de moûres (mures) que bayrïnt dés gottes putôt bâmèes (parfumées). Èt pe, aivô ïn cro èt brâment de coraidge, an peut encoé tirie d’âtres trésoûes de lai tiere de tchie nôs : lai djaintiainne (gentiane), sains rébiaie lés pomates, meinme chi lo tchïn (alcool de pomme de terre) ât mitnaint malaîjie è dégottaie. An n’sairait étre compièt dains ç’te lichte, foûeche qu’è y é des soûetches de fruts. Chur que quéque véye tiurie d’Aîdjoûe, bïn coignu dés aimoireus de dichtillè, nôs en airait propojè d’aivaintaidge. Dali, cés qu’aint péssès yôs fédrâs condgies aivô dés Valaisains aint craibïn encoé, à fond di gairguesson, ïn seuv’ni de poire Williams o bïn d’obercotine (abricotine)… L’micou